Yeni medya ile sınırsız bir veri ve görsel akışı içinde birey saatlerce internette kalabilmekte; farkında olmadan günden güne bir dijital yorgunluk emareleri göstermektedir.
Web 1.0 olarak adlandırılan statik web siteleri zamanla web 2.0 olarak adlandırılan dinamik web siteleri ve yeni medya araçlarına yerini bırakmıştır. Yeni medyanın gerek teknolojik gerekse yazılımsal gelişimi; kullanıcıları da her geçen gün daha aktif içerik üreticisi haline getirmektedir. Gün geçtikçe ekonominin de daha fazla dijital pazarda yönetilir hale gelmesi; herkesi üretici, herkesi tüketici hale getirmektedir.
Gerek büyük web projelerindeki (Youtube, Bloglar, Instagram) sayfalarında gerekse bizatihi kendi web siteleri ile para kazanma hırsına girmiş olan kullanıcı, bunları pazarlamaya çalışırken satıcı; rakiplerini internette izlerken veya yeni fikirler keşfetmek için sörf yaparken tüketici olmaktadır. Birey üretici ve tüketici olarak bulunduğu bu internet ağındaki aktif olduğu süreçte bir enerji harcamaktadır. Aradığı veriye ulaşmada kullandığı web siteleri (google, yandex veya odaktaki web siteleri) veriyi ne kadar süzüyor olsa da birey zihnen bunları koordine etmekte, ayrı bir süzme işlemi yapmaktadır. Gerek bu işlemler, gerekse bireyin pasif de olsa internet karşısında geçirdiği zaman dijital yorgunluğa neden olmaktadır.
Yeni medya karşısında zamanını hesapsızca tüketen kullanıcılarda bu dijital yorgunluk çok daha fazla oluşmaktadır. Yaşın ilerleyişi ile birlikte bu yorgunluk, göz yorgunluğu, görme kaybı, odaklanma problemi, fiziksel bozukluklar, uyku bozuklukları, asosyallik gibi bir çok fiziksel veya psikolojik soruna neden olmaktadır.
İnternet ve dijital medya unsuru kullanımının kontrol altına alınması şarttır. İnternet kullanımının 3 yaşlarına kadar indiği günümüzde başta ebeveynler olmak üzere tüm kullanıcılara büyük rol düşmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 5 yaşından küçük çocukların ekran karşısında günde bir saatten fazla zaman geçirmelerinin sakıncaları konusunda uyarıda bulunmuş; bir yaş ve altı çocukların ise kesinlikle elektronik ekranlardan uzak tutulmasını tavsiye etmiştir.
Dijital yorgunluğa karşı çözüm noktasında ilk yapılması gereken internet başında geçirilen zamanın azaltılmasıdır. Birey sadece gerekli olan bilgi için interneti kullanmalı; mümkün olduğu kadar kısa sürede sanal seyirden uzaklaşmalıdır.
(Makale güncellenecek)
geraydin