Basın Bülteni, firma, şahıs veya bir projenin basın organlarında okuyucu, izleyici ve dinleyici ile buluşması amacıyla hazırlanan tanıtıcı metinlerdir.
Ne kadar iyi bir hizmet, ürün veya bir projeniz olursa olsun, bunu basın bülteninde doğru bir dil ve üslup ile sunamazsanız hedef kitlenizden umduğunuz tepkiyi görmeniz imkansızdır. Basın Bülteni bir edebi eserdir aslında. Bir ya da en fazla iki sayfa içinde bir hizmet, ürün veya bir projeyi en iyi şekilde anlatabilmeli, hedef kitlede akıl kalıcılığını sağlayabilmeli ve hedef kitleyi harekete geçirebilmelidir.
Basın bülteni ürün, hizmet veya projeyi tanıtmalı, akıllara kazımalı ve hedef kitleyi bu ürün, hizmet veya projeye karşı talep yönünde harekete geçirip, ilgisini çekmelidir.
Basın Bülteni hazırlamak gerçekten bir maharettir. İyi bir halkla ilişkiler personelinin çok iyi bir basın bülteni yazabileceğini düşünmek çok doğru değildir. Basın bülteni uzmanlık isteyen bir iştir ve kesinlikle yanlış bir elde, iyi bir marka, ürün veya bir hizmet büyük bir hezimete yol açabilir. Yani kaş yapayım derken göz çıkarılabilir. Bunun sayısız örneği vardır.
Basın Bülteni Yazımında 10 altın kural
Basın bülteni yazarken temel 10 hareketi kesinlikle itina ile uygulamak gerekir. Dilimizin döndüğünce bunu maddeler halinde sizlerle paylaşalım.
1- Destan değil basın bülteni yazın
Gazeteciler gerçekten yoğun insanlardır ve her an nitelik açısından birbirinden farklı konu ve olaylar ile an be an boğuşurlar. O nedenle yazılacak basın bülteni çok uzun olmamalıdır. Konu az ve öz şekilde anlatılmadır. İyi bir ürün, hizmet veya projeyi gereksiz yere destan gibi metinle gazetecinin önüne sunmak, gazetenin bunu direkt silmesi için yeterli bir sebeptir.
2- Terminolojiden kaçının
PR’ını yaptığınız ürün/hizmet/proje/kişi’ye dair sektörel terminolojileri çokça kullanmaktan kaçının. Arada elbette kullanılır ama halkın günlük hayatta kullanmadığı terimleri gereğinden fazla kullanıp gazeteciyi de bunu okuyacak insanları da boğmayın. İlla da kullanılması gereken sektörel terimleri basın bülteni içinde mümkün mertebe güzel bir üslup ile kısaca açıklayın. Oukuyucuyu, kelimeleri internetten aramaya mecbur bırakmayın.
3-Yalın bir dil kullanın
Basın bülteni seçkin bir ifadeye bürünsün diye gereğinden fazla şaşalı bir anlatıma yönelmeyin. Unutmayın, basın bülteninde amaç ürün/hizmet/proje/kişi’yi doğru şekilde anlatabilmektir. Sade ve anlaşılır cümleler kullanın. Çok uzun cümleler yerine daha kısa ve anlaşılır cümleler kurun, yani adım adım ilerleyen bir anlatımınız olsun.
4-Basın bülteninin piramidini doğru kurun
Okuyucunun metin okurken de dikkatinin bir süresi vardır. Metnin ilk bölümlerinde dikkat yoğunluğu ile ilerleyen kısımlardaki yoğunluk aynı olmaz. O nedenle anlatmak istediğiniz en önemli kısımları basın bülteninin ilk 3 paragrafında verin.
5-Ara başlıklar kullanın
Sadece paragraflardan ve düz bir şablondan oluşan bir basın bülteni hem gazeteci hem de okuyucu için gerçekten zulümdür. Basın bülteninde konu aralarında bir sonraki paragrafın vurucu öğelerinden başlıklar seçin. Bizim numaralandırdığımız kısımlar gibi.
6-Konuşan kişiyi tanıtın
Basın bülteninde konuya dair açıklaması olan bir kişi var ise ya konuşma metninin öncesinde ya da en son kısımda o kişiyi kısaca tanıtın.
7-Konuşma metinlerini uzun tutmayın
Konuşma yapan yani açıklamada bulunan kişinin konuşmasından sadece vurucu ve ‘verilmezse olmaz’ denecek kısımları verin. Çok uzun bir röportaj metni okuyucuyu bayar.
8-Sayın vs. gibi ifadelerden kaçının
Basın bülteninde hizmet verdiğiniz ya da konuşmasına yer verdiğiniz kişileri tanıtırken Sayın… Hanımefendi,,, vs gibi nitelemelerden uzak durun. Sadece titri ve isim soyismi kullanın.
9-Abartıdan uzak durun
Tanıttığınız ürün veya proje için ‘muhteşem, inanılmaz, kaçırılmaz, akıl almaz’ gibi gereksiz sıfatlar kullanmayın. Eğer PR firması olarak siz doğru bir şekilde ve yeterli düzeyde bir tanıtım yaptıysanız bu tip şaşalı ifadelere gerek kalmayacaktır zira bu ifadeler genelde okuyucuda ters tepmektedir, bunu da unutmayın. Yani insanlar ‘kör gözü parmak’ yapısını sevmezler.
10-Kendinizi tanıtın, iletişim bilgilerinizi yazın
Basın bülteninin en son kısımında kim olduğunuzu, görevinizi ve ileşitim bilgilerinizi yazın.
Yazdığınız basın bültenine mümkün mertebe en az 3 fotoğraf ve var ise video da ekleyin. Bülten, fotoğraf ve videoyu wetransfer gibi kanallara yükleyerek direkt gazeteciye mail atarsınız, çok daha iyi olacaktır.
PR İLETİŞİM olarak basın bülteni ve basın lansmanları konusunda yıllardır hizmet veriyoruz. Bu anlamda basın bültenlerimizin editöryel aşamadan neredeyse sıfıra yakın bir değişiklik ile geçip, yayınlanıyor. Bu başarının sebebi de işte bu 10 altın kuralı her basın bülteninde istisnasız özenle uygulamamazdır.